Tips voor het zelf opsporen van een waterlekkage in huis

Een waterlekkage in uw woning opsporen kan voor de nodige stress zorgen, maar het vinden ervan kan soms lastig zijn. In deze blogpost vindt u enkele handige suggesties en een stappenplan om een lekkage in uw huis zelf op te sporen. Wat te doen als u de lekkage niet kunt opsporen? Hier vindt u enkele aanbevelingen.

Wat zijn de stappen om eenvoudig zichtbare tekenen van een waterlekkage in huis op te merken?

Alvorens u aan de slag gaat met het zoeken naar de lekkage, is het van belang om goed te letten op mogelijke signalen van een lekkage. Controleer vochtplekken op muren, plafonds of vloeren, observeer schimmelvorming, let op verkleuringen en detecteer eventuele ongewone geuren. Deze indicaties kunnen u leiden tot de locatie van de lekkage.

Belang van inspectie van mogelijke probleemgebieden

Speur het dak af op ontbrekende dakpannen, beschadigde dakbedekking of slechte afdichting rond schoorstenen. Kijk goed rond in de badkamer naar vochtplekken, scheuren in tegels of lekkages in sanitair zoals de douche, bad of wastafel. Bekijk de leidingen op duidelijke tekenen van lekkage, zoals druppels, vochtige plekken of verkleurde muren in de buurt van de leidingen.

Let op ongewone geuren rond afvoerbuizen en kijk naar mogelijke signalen van lekkage in de riolering. Bekijk radiatoren en leidingen voor vochtige plekken en luister naar vreemde geluiden. In sommige gevallen is een lekkage zo ernstig dat het al op diverse plekken te zien is.

Hoe u vochtigheidsmeters dient te hanteren

Wanneer u een lekkage vermoedt die nog niet zichtbaar is, kunt u vochtigheidsmeters toepassen. Met deze praktische apparaten wordt het vochtgehalte in materialen vastgesteld. Een verhoogd vochtgehalte kan wijzen op een lekkage, zelfs zonder zichtbare indicaties.

Stap 4: U kunt een akoestische inspectie uitvoeren

Let goed op mogelijke geluiden van waterstroming in de leidingen. Dit kan duiden op een lekkage, vooral als het geluid vreemd is. Bij het lokaliseren van het exacte punt van de lekkage kan een stethoscoop goed van pas komen.

Indien u de lekkage niet vindt, wat is uw volgende actie?

Als u niet zeker bent van de lekkageoorzaak, probeer dan niet te veel te slopen of te onderzoeken. Overbodig gesloop kan de schade verergeren. Indien u na uitgebreid onderzoek de lekkage niet kunt lokaliseren, is het verstandig om Moorman Totaal Techniek Lekdetectie te raadplegen. Lekdetectiespecialisten zijn uitgerust met geavanceerde middelen, zoals thermografie en akoestische detectie, om lekkages precies op te sporen.

Snel een medewerker spreken?

Bel 085 106 1154

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Voorkom lekkages in uw woning
> De meest voorkomende vochtproblemen in huizen
> Wat is het doel van lekdetectie